måndag 1 september 2014

Grinden tillbaka på sin plats

 Hur länge höll man på med att färglägga foton? Kanske tills färgbilder blev mera vanliga. Men minst 50 år måste den här tavlan vara och kanske 60 också. Det betyder att grinden är minst lika gammal och mer.
Efter att ha stått flera år i ett mörkt hörn i verkstan, blev den återupptäckt av mig som var jätteglad över att den fanns kvar. Den bars ut i ljuset och fick först tvättas av ordentligt.
Även om den såg välbevarad ut, märkte jag att nedre brädan och ena kanten var murken. De behövde bytas ut.

Jag anlitade Roland som jobbat som möbelsnickare och är allmänt praktisk. Han tog loss de murkna och så följdes vi åt till XL-bygg. Problemet var att de murkna plankorna var 50 mm tjocka. Standardmåtten numera är 45 mm. Men när vi frågade hur vi skulle lösa det, visade det sig att det fanns lärkträ som blivit över från en annan beställning. Dessa var 50 mm! Bättre träslag kan man ju inte ha om man vill att det ska hålla länge.
Så fortsatte arbetet med att skrapa och slipa och till sist måla med vit linoljefärg.
Grindstolparna målades med grå betongfärg och järnkanterna blev faluröda med hjälp av linoljefärg. Nu är grinden där den ska vara och kommer att pryda sin plats i många år till.

1 kommentar: