onsdag 17 augusti 2016

Lökskörd

Nu har jag tagit upp en det mesta av den gula löken och jag kom på att en av stolarna kunde bli en bra torkställning. När skalet är torrt kan löken förvaras i rumstemperatur.

Men jag tar vara på den gröna blasten också. Klipper den i småbitar och mixar sedan med handmixern till en jämn smet. Om det behövs tillsätter jag lite vatten. Tidigare gjorde jag en omgång då jag blandade med gräslök också. Det bästa är nog att blanda olika slags lök för att få en rikare smak. 4-5 liter klippt lök blir betydligt mindre mängd i mixad form. Så tillför jag ½ - 1 dl salt.

Smeten breder jag ut på bakplåtspapper på plåtar och får torka i varmluftsugnen på 50 grader i ca ett dygn. Det ska kännas snustorrt så det inte möglar sen. Mixar den i matberedaren och får ett löksalt som förvaras i glasburk.

Jag har även provat en variant som allas vår Ernst gjort i ett av sina program i sommar. Det är ett örtsalt som passar till fisk.  Jag valde att torka det också.
 Jag har både körvel och gräslök i trädgården och så valde jag förstås en ekologisk citron när jag skulle använda zesten.

Jag ska fortsätta experimentera med ört- och grönsakssalter. Nästa år måste jag definitivt odla mer olika slags örter eftersom jag hittat ett enkelt sätt att ta tillvara dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar