torsdag 31 juli 2014

Dagens loppisfynd

I dag blev det en liten loppisrunda när jag ändå åkte från Tåkern till Ödeshög. På det första stället i ett uthus fastnade jag för det lilla fatet med en fisk som jag fick för 20 kr. Liten nagg, men vad gör det. 

Anledningen att jag ville ha den är att jag redan har två små fiskfat i ett köksfönster. Det högra har jag haft i flera år. Det vänstra köpte jag nyligen. De passar bra i det smala utrymmet mellan köksbänken och fönsterrutan.
 Jag köpte även två vaser för 25 kr/styck. De var väl inte det jag absolut ville ha men jag tänkte att de kanske går att sälja vidare.


Köpte även ett par stora blomkrukor. Kändes som att jag gjorde dagens goda gärning eftersom mannen påstod att han nyss köpt mat för sina sista pengar.

Nästa ställe var en mera etablerad antikbutik med massor av fina grejer men med andra priser. Jag var lite frestad av en liten sypuff i gul och svart galon för 500 kr, men kände att det hörde till de mera onödiga sakerna. Om jag inte kan glömma den får jag väl åka tillbaka och se om den är kvar.

En liten loppis intill var raka motsatsen, total kaos men med en trevlig pratsam kvinna som berättade om stället och delar av sitt liv. Där fanns en fantastisk lampfot för 75 kr. Jag berättade att jag tyckte det brukar vara svårt att hitta en passande skärm när jag köper lampfötter. Då plockade hon fram en oanvänd svart skärm som faktiskt passade i storlek. 100 kr tillsammans.

Till sist tittade jag i en loppis där det verkade som att olika personer lämnade in grejer eftersom det stod en bokstav på prislapparna. Där lade jag beslag på en bok om gammaldags buskrosor för 30 kr.
I den kan jag bland annat läsa att Rosa Mundi, som är en av de arter jag har, fanns redan år 1581 men förmodligen är ännu äldre. Det står även hur pass friska rosorna är, det vill säga om de lätt angrips av någon sjukdom.

Jag är ganska nöjd med ganska inköp.

onsdag 23 juli 2014

Bort med silikonet

Den förre ägaren av detta hus hade en förkärlek för silikon. Det använde han bland annat till för att täta kring innanfönstren. Han hade förmodligen ingen tanke på att putsa fönstren och det gör inte heller jag så ofta. På några fönster har jag redan skrapat bort silikonet men nu tar jag några till, eftersom en hantverkare kommer och byter några murkna brädor kring fönstren ute. Så nu blir de nog putsade också.

 Ett par fönster har gångjärn på innanfönstren så de går lätt att öppna om de inte är igenklistrade.


Till vintern blir det istället traditionella klisterremsor för att täta innanfönstren. Här finns nämligen inga planer på fönsterbyte. Ordet aleminiumfönster ger mig kalla kårar mitt i sommarhettan. Jag lyssnar istället till Göran Germundsson som startade Gysinge centrum för byggnadsvård. Han var sommarpratare i P1 2011 då han bland annat pratade om gamla fönsterbågar från 1700-talet som blivit kaninburar men som fick komma tillbaka till sin rätta plats. Han skriver också i Stora boken om byggnadsvård att "fönster med gammaldags innanfönster är i stort sett optimala ur energisynpunkt".

Även Sarah Beeny i tv-programmet Drömhus för halva priset ifrågasatte ett fönsterbyte från gamla innanfönster till moderna ljudisolerande rutor där de gamla stängde ute trafikbullret bättre.

Ibland undrar jag om mitt hus är äldre än från år 1900 då det nämns första gången i kyrkböckerna. Kanske är det flyttat från Västergården (numera Lunds gård) varifrån de första boende kom. Hela huset är timrat och gediget.


torsdag 17 juli 2014

Ett rött staket

Ända sedan jag flyttade till mitt hus för två år sedan har jag tänkt att det skulle bli ett staket runt tomten. Inte för att jag vill avskärma mig från grannarna utan för att hunden ska kunna gå lös. I sommar har jag äntligen kommit till skott med gott bistånd från grannarna Lasse och Sölve.

Jag började med att beställa virke från XL-bygg. Det blev hemlevererat. Jag köpte en kap- och girsåg för det har jag nog användning för i fortsättningen också. Sölve hjälpte mig att såga de 4,20 meter långa stolparna till 90 cm långa.

Sen sågade jag topparna som så småningom blev vita.
Därefter började jag målandet med Falu röd på bräderna. Även där fick jag ett par dagar hjälp av en god vän, Birgitta. Under en dryg vecka pågick arbetet med staketet. De slog ner jordankare till stolparna som är 70 x 70 mm. Sen sattes bräderna upp och till sist nätet. Mot vägen sattes nätet dit före bräderna för att det ska se snyggt ut.
















Så målades topparna vita med linoljefärg av Birgitta och mig.

Lasse snickrade så ihop fyra smågrindar som jag har till grannarna och mot skogen. Sölve som är smed har gjort gångjärnen och låsen.
Men mot vägen ska det ju vara en stor grind. På en tavla som hängde kvar när jag köpte huset syns den fina gamla grinden som säkerligen är tillverkad på plats.
Jag blev jätteglad när jag upptäckte att grinden fanns kvar i snickarverkstan. Men den ena grindstolpen lutade. Sölve klurade ut hur han skulle få upp den.

Så stoppade vi under jord och småsten och nu är den rak igen. Sölve som levt större delen av sitt liv i byn minns att grindstolparna en gång göts av betong på plats. Nu återstår renovering av den gamla grinden. Fortsättning följer...