söndag 21 maj 2017

Fåglarna underhåller medan jag planterar ut bondbönor

Det känns så skönt att värmen har kommit efter en kall vår. Jag tar gärna ett par timmas trädgårdsarbete när jag kommit hem från jobbet. Den här kvällen var det försådda bondbönor som fick komma ut. De har växt i djupa pluggbrätten och det var lite pillande att få ut dem därifrån eftersom rötterna hade vuxit ut och ner i odlingsbänken i växthuset där de stått.


(Kolla in filmen här)



Jag öppnade upp i täckmaterialet och planterade dem där. Samtidigt fick jag lyssna till gärdsmygen och talgoxen som höll konsert.Man fattar inte att den lilla gärdsmygen kan ha sådan röstvolym. Jag tror den räknas som vår nästminsta fågel (efter kungsfågeln), är rund och brunspräcklig men känns lätt igen på den lilla stjärten som står rakt upp. Men det kan ändå vara svårt att få syn på den eftersom den håller till i buskar och rishögar.

I april märkte jag inte av någon aktivitet i holkarna. Det var för kallt och för få insekter. Men nu är häckningsbestyren i full gång. Extra glädjande är att ett par rödstjärtar har kommit till min trädgård för första gången och fattat tycke för en holk.

 Där har svartvita flugsnapparna varit i ett par år men nu får de se sig om efter något annat. Jag vet inte om de bestämt sig men jag har sett dem undersöka en gammal holk på en av bodväggarna.



Jag behöver verkligen ägna mig åt holkbyggande för att utöka bostadsbeståndet. Kanske prioriterar det när alla försådder har fått sina permanenta växtplatser. Nya holkar blir nog inte bebodda i år men kan kanske ge mig ännu fler häckare nästa år.

fredag 19 maj 2017

Salamandrar i trädgården

Då och då träffar jag på mina vänner salamandrarna i trädgården. De håller mest till där det är lite skuggigt och fuktigt. Tyvärr kan jag även se dem påkörda på vägen, så om jag ser någon vara på väg över (främst kvällstid) hjälper jag alltid till att lyfta över den.

Det är större vattensalamander som håller till hos mig. Under parningstiden är de i vatten och äggen packas in i vattenväxter men när parningen är över återvänder de upp på land. De äter insekter av olika slag och även maskar.

Liksom andra groddjur är salamandrar fridlysta.


måndag 15 maj 2017

Halshuggna tomater och översvämning av plantor

De tomatplantor som jag förvarat på vinden har blivit lite misskötta. De har stått i miniväxthus, blivit för höga, ibland för lite vatten och ibland lite väl svalt. Idag har jag tagit ur dem ur miniväxthuset och halshuggit dem helt brutalt. Nu får de börja om igen och skjuta nya skott innan det så småningom blir dags att plantera dem i växthuset. Jag ska aldrig mer så tomater så tidigt och se till att ha en vettig plan på förvaring av dem inomhus innan det blir varmt ute.





Jag tror de klarar av min brutalitet. Inga problem. Och om någon dör så gör det inget. Det var ju gratis frön från en tomat.

Nästa jobb idag var att bära ut broccoliplantorna i växthuset för att bereda plats inomhus för de varmvädersväxter jag behöver omskola.

Varmvädersväxter kallas de som inte alls klarar frost och låga temperaturer. Förutom tomater, paprika och chili som jag sådde tidigt är har jag gurka, pumpa, squash, fänkål, nyzeeländsk spenat och trädgårdsportlak hör till den kategorin. Även bönor (utom bondbönorv som egentligen är en ärtväxt) är varmvädersväxter.

När jag ser alla mina plantor inser jag att jag inte får plats med dem i odlingsbäddarna. Därför funderar jag nu på att ordna ett växtloppis här hemma nån lördag framöver. Jag återkommer om det. Prenumerera gärna på min youtube-kanal I en by på landet eller gilla facebooksidan med samma namn, så får du meddelande när jag lägger ut något nytt.

Kolla in dagens film och kom ihåg att du inte är ensam om att inte hinna med allt som borde göras.


söndag 7 maj 2017

Jag sår rotsaker i täckodlad bädd

Vi har kommit en bit in i maj och jag känner att jag ligger efter med allt som behöver göras. Men så är det när man jobbar och orken inte räcker till för allt hemma.

Efter dagens arbete tar jag i alla fall ett par timmar till att börja så rotsaker i en första täckodlad bädd. Jag öppnar upp revor i täckmaterialet och fyller på med gödslad jord där. Sen sår jag i dubbla rader i varje reva. Täckmaterialet ligger som åsar emellan.


Så planterar jag om slanggurkan. Men tar mig även tid att sitta och njuta i solstolen. Underbart!

Följ det jag gör i dagens film. Det blåser en del och bönderna kör på åkrarna så det blir lite sämre ljud i filmen bitvis. Du kan även se filmerna i min youtube-kanal I en by på landet. Du får gärna prenumerera på filmerna där, så kommer ett meddelande till dig när det finns nytt material.


måndag 1 maj 2017

Jag sätter potatis och omskolar bladkål

Äntligen verkar det som att det blir lite varmare, i alla fall på dagarna. Nätterna har fortfarande minusgrader och frost. Jag hoppas att maj månad nu ska sätta fart på växandet. Jag vet inte riktigt var jag ska göra av med alla plantor. Jag försöker läsa på vilka som klarar höga temperaturskillnader i växthuset och vilka som behöver jämnare temperatur. Än så länge håller jag blomkål, broccoli och selleri inomhus. Tomater och paprika också förstås. De tomater som började bra under belysning och sen fick flytta upp på vinden till ett miniväxthus vid fönstret, har blivit gängliga av för lite ljus. Där ska jag nog inte ha dem nästa år. Fast jag har nästan inte behövt vattna dem för det har blivit som ett slutet system med kondens. Allt handlar om att experimentera och prova sig fram.


Jag omskolar plantor undan för undan både inne och i växthuset. Senast är det bladkålen som har fått egna krukor. I växthuset har jag plantorna i miniväxthus. Det blir trångt där också så jag får överväga vad som klarar sig utanför barnkamrarna. Penséerna är ju tåliga. De står nog på tur.

Jag har nu satt de första potatisarna i hinkar i växthuset. Det är sorten Timo som ni såg mig förgro i en tidigare film. I den här nya filmen föll det bort ett avsnitt när jag sätter ner potatisen i hinken. Jag kan berätta här att jag inte fyller hela hinken med jord nu utan fyller på efterhand som blasten växer. Det blir som kupning. Det är ju viktigt att de nya småpotatisarna inte får ljus på sig för då blir de gröna och giftiga.

Titta gärna på filmen här: